Tekniikat
Huomautus: Useimmiten tarve itseä helpottavien menetelmien etsintään syntyy kärsimyksen kokemuksesta. Kärsimys on kutsu uusiin oivalluksiin ja uudistumiseen ja sellaisenaan tarpeellinen osa elämää. Nämä menetelmät ovat yksinkertainen ja helppo apu. Ne eivät kuitenkaan ole tarkoitettu mielenterveysongelmien hoitoon, vaikka niistä voi olla tukea myös sellaisessa tilanteessa. Jos sinulla on vakavia ongelmia, hakeudu ammatillisen hoidon pariin kuntasi terveyskeskuksen tai mielenterveystoimiston kautta.
Tekniikoiden kuvaukset kannattaa lukea seuraavassa järjestyksessä niiden keskinäisen logiikan ymmärtämiseksi: 1. Tunnehissi 2. Ajatusseula 3. Haluhaavi. Luettuasi kaikki ohjeet, voit aloittaa seikkailusi millä tekniikalla tahansa.
Nimi Atuhe tulee kolmen tekniikan alkukirjaimista. Olen melko leikkisä ihminen ja siksi nimet ovat hieman huvittavat. Tekniikoiden nimet ovat: Ajatusseula, Tunnehissi ja Haluhaavi. Viimeinen kirjain E osoittaa siihen, mihin tuo muu komentoketju eri versioineen vaikuttaa: Elämään. Sinun elämääsi. Sinun rakkaittesi, koko maapallon elämään.
Tekniikat sinänsä ovat helppoja ja nopeita. Aikaa tarvitaan 10 sekunnista kymmeneen minuuttiin. Kun tekniikat on kunnolla opittu, aikaa kuluu maksimissaan 2 minuuttia.
Ajatusseula ja Haluhaavi perustuvat pelkkiin kysymyksiin. Kysymykset ovat sukua joillekin zeniläisille tai kognitiivisen terapian kysymyksille. Tunnehississä käytetään kysymysten lisäksi hyväksi kehon ikiaikuista viisautta: hengitystä ja kehon tarpeiden myötäämistä kehon eri osia jännittämällä. Sen pidemmässä versiossa, jota opetan workshopeissa, käytetään myös empatiaa ja tilanteeseen liittyvien tunteiden normalisointia.
Ajatusseula on yksinkertaisin ja sen voi tehdä itsekseen aina kun havaitsee kärsimystä itsessään. Haluhaaviinkaan ei tarvita toista ihmistä. Ehkä ensi alkuun kaksi vastakkain asetettua tuolia ja siirtyminen aina tuolista toiseen kysyjän ja vastaajan rooleissa voi olla suureksi avuksi. Myös tunnehissiä voi tehdä yksin, mutta parhaaseen tulokseen pääsee toisen ihmisen avustuksella. Se myös lisää ymmärrystä ja läheisyyden kokemista ja voi olla suureksi avuksi perheissä ja rakkaussuhteissa.
. |